Γνωρίζοντας τους τύπους δέρματος (Μέρος β’)
27 Oct
Καταχωρήθηκε από
0 Σχόλια
10325 Προβολές
Μ ιλώντας για δερμάτινα υποδήματα δεν γίνεται να μην αναφέρουμε καθώς και να εξηγήσουμε τα σύμβολα γνησιότητας, που όλοι έχουμε δει να συνοδεύουν τα υποδήματα μας. Συνήθως τα συναντάμε είτε σε μορφή αυτοκόλλητου στη σόλα του παπουτσιού, είτε τυπωμένα στην εσωτερική πλευρά του υποδήματος. Τα σύμβολα αυτά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να τα διαβάζουμε, καθότι πιστοποιούν την ποιότητα του παπουτσιού την οποία όλοι θέλουμε να ξέρουμε.
Πιο συγκεκριμένα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ειδική νομοθεσία αναφορικά με τη σήμανση όλων των προϊόντων συμπεριλαμβανομένων και των υποδημάτων. Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τα υλικά κατασκευής των υποδημάτων, τόσο για την εξωτερική επιφάνεια όσο και για την εσωτερική καθώς και για τη σόλα τους. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν αυτή την υποχρέωση για λεπτομερή παρουσίαση των υλικών κατασκευής, ενώ σε άλλες χώρες η σήμανση είναι λιγότερο λεπτομερής ή ανύπαρκτη. Οι κατασκευαστές υποδημάτων πχ στις ΗΠΑ είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύπτουν μόνο το εξωτερικό υλικό κατασκευής των υποδημάτων, και βάση της νομοθεσίας τους, ένα παπούτσι μπορεί να χαρακτηριστεί ως δερμάτινο αν είναι κατασκευασμένο από τουλάχιστον 51% δέρμα. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Ευρώπη και τη χώρα μας.
Τα κυριότερα Ευρωπαϊκά σύμβολα που συνοδεύουν τα υποδήματα είναι τα εξής:
Τα παραπάνω σύμβολα είναι αυτά που υποδεικνύουν για ποιο μέρος του παπουτσιού αναφέρεται η σήμανση. Το πρώτο υποδεικνύει το εξωτερικό μέρος, το δεύτερο την εσωτερική επένδυση και το τρίτο την εξωτερική σόλα του παπουτσιού.
Δίπλα από κάθε εικόνα θα δείτε να υπάρχει και ένα από τα παρακάτω σύμβολα:
Τα συγκεκριμένα σύμβολα υποδεικνύουν το υλικό κατασκευής. Το πρώτο σύμβολο υποδεικνύει ότι το υλικό κατασκευής του εκάστοτε σημείου του παπουτσιού είναι από δέρμα, το δεύτερο συμβολίζει ότι το προϊόν είναι επικαλυμμένο με δέρμα. Ενώ με τα άλλα δύο σύμβολα ο καταναλωτής ενημερώνεται για το σημείο του υποδήματος που είναι κατασκευασμένο από ύφασμα ή από κάποιο άλλο υλικό.
Δυστυχώς, τα συγκεκριμένα σύμβολα δεν αναφέρονται στο είδος του δέρματος έτσι ώστε να πληροφορηθούμε για την ποιότητα του. Όπως, όμως, σας έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο είμαστε εδώ για να σας δώσουμε τις κατάλληλες πληροφορίες, σχετικά με τα δέρματα, ώστε να μπορείτε να τα αναγνωρίζεται και να έχετε γνώση γύρω από τα χαρακτηριστικά τους. Στο α’ μέρος του άρθρου μας σας γράψαμε για το δέρμα καστόρι (Suede) αλλά και για το λαδερό δέρμα (Nubuck). Σήμερα θα σας μιλήσουμε για τον πιο γνωστό τύπο δέρματος τον οποίο συναντάτε συχνότερα, το λείο ή αλλιώς γυαλισμένο δέρμα.
Ένα από τα βασικά είδη δέρματος, το οποίο όλοι αναγνωρίζουμε εξ όψεως είναι το γυαλισμένο δέρμα (Polished Leather), το οποίο είναι διαφορετικό από το λουστρίνι (Patent leather) και δεν θα έπρεπε να ταυτίζεται. Το συγκεκριμένο δέρμα είναι κατά κύριο λόγο κατασκευασμένο από μοσχάρι. Είναι υψηλής ποιότητας, εξαιρετικά μαλακό ενώ έχει μεγάλη αντοχή στο χρόνο αλλά και στους λεκέδες. Το δέρμα το οποίο μας δίνει αυτό το υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα επιλέγεται με προσοχή για να είναι αψεγάδιαστο. Το δέρμα υποβάλλεται σε λείανση και έπειτα βάφεται ώστε να πάρει την τελική του μορφή.
Και αφού γνωρίσαμε μαζί τους πιο βασικούς τύπους δέρματος καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα τους αναγνωρίζουμε, μένει να σας αποκαλύψουμε τα μυστικά περιποίησης τους. Σε επόμενο άρθρο μας επιφυλασσόμαστε γι’ αυτό και σίγουρα χάρη σε αυτά τα μικρά tips θα δώσετε ζωή στα δερμάτινα υποδήματα σας.